Montage eerste kabels Markthal

Deze week worden de eerste stalen kabels gemonteerd voor de kabelnetgevels van de Markthal in Rotterdam. Als eerste worden de staalkabels geïnstalleerd van de gevel aan de kant van het stadscentrum, tegenover de school aan de Dominee Jan Scharpstraat. Nu is al zichtbaar dat de gevels van de Markthal een uitzonderlijk slanke constructie zullen krijgen.

Medewerkers van Octatube zijn begonnen met de hoogste horizontale kabels, op ruim 30 meter hoogte. Aan één zijde worden de kabels in een stalen 'nestkastje' bevestigd, en aan de andere zijde door middel van een voorspanbrug. De kabels moeten namelijk nog met behulp van hydrauliek op voorspanning worden gebracht, waarbij de langste kabel onder 100% voorspanning circa 15 centimeter wordt uitgerekt. De voorspanning bedraagt ongeveer 300 kN per kabel. Momenteel hangen de kabels circa 700 milimeter door onder hun eigen gewicht. Dit is dezelfde vervorming die wordt toegestaan wanneer de gevels in gebruik zijn, tijdens extreme windkrachten.


foto: Frank Swiderski, JP van Eesteren

Wanneer alle kabels van de eerste gevel zijn voorgespannen volgt de installatie van de tweede kabelnetgevel, aan de kant van de Binnenrotte.

Contact

Deel deze pagina