Glazen Muziekzaal wordt afgebroken

De beroemde Glazen Muziekzaal in de Amsterdamse Beurs van Berlage, ontworpen door architect Pieter Zaanen en constructief ontwerper Mick Eekhout, in 1988 geproduceerd en in 1989-1990 gebouwd, gaat afgebroken worden op last van de huidige directie van de Beurs van Berlage, die in plaats van de 200 stoelen van de concertzaal 700 stoelen in de Graanzaal wil hebben voor conferenties. De Glazen Muziekzaal bestaat 25 jaar en is de eerste grote kozijnloze glasconstructie in Nederland.

De Glazen Zaal is indertijd gebouwd voor het NedPhO, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het kamermuziekorkest. De Graanzaal was nogal rumoerig vanwege de verhuurde kantoren op de verdiepingen en derhalve was er een akoestische omhulling van de concertruimte nodig. Die werd - uit respect voor Berlage - geheel van glas gedacht. Zo werd de zaal een beetje hoekig neergezet in de voormalige Graanzaal, gebouwd als een gebouw in een gebouw. De zaal heeft in de loop van de afgelopen 25 jaar regelmatig gefunctioneerd als repetitieruimte voor kamermuziek, als concertzaal voor kamermuziek (elke tweede zondagmiddag), maar er hebben ook vele lezingen, congressen, prijsuitreikingen (KNAW Heinekenprijzen) en persconferenties (Burgemeester van der Laan ter gelegenheid van de troonopvolging in april 2013) plaatsgevonden.
Het NedPhO is echter in 2012 verhuisd naar de Majellakerk in Amsterdam-West. Daarmee viel de meest regelmatige huurder weg voor het nieuwe management van de Beurs van Berlage dat inmiddels een budgetneutrale balans als ambitie heeft.

Het project is zeer betekenisvol, want het werd naar het ontwerp van Octatube de eerste glazen muziekzaal in Nederland. Er zouden er nog een aantal volgen: de Glazen Museumzaal in het Prinsenhof te Delft, de Joodse Synagogezaal in Den Haag, de Hangende Glazen Zaal in de Nieuwe Kerk in Den Haag, het atrium van het Natuurhistorisch Museum in Leeuwarden en tenslotte,in maart 2014, de Berlagezaal van het overdekte atrium van het Gemeentemuseum in Den Haag.

Echter, amper 25 jaar na de ingebruikname staat de Glazen Muziekzaal - de moeder van de glazen Octatube zalen - op het punt te verdwijnen. Sinds een jaar zijn er verschillende pogingen ondernomen de zaal in een ander groot pleeggebouw onder te brengen. Dat is echter niet gelukt. Octatube vindt het heel treurig dat de afbraak op het punt staat te gebeuren, eind juli 2014.

De wens is nog steeds om een gegadigde te vinden die het project zou adopteren. Om de zaal vervolgens te laten demonteren, desnoods nog een tijd op te slaan en vervolgens weer op een nieuwe positie in een bestaand gebouw als glazen zaal op te bouwen. Als een zaal met uitstekende akoestische eigenschappen, geschikt voor muziek, en geschikt voor lezingen. De zaal is 10 m hoog, 9 tot 13 m breed, 22 m lang en bevat maximaal 200 stoelen.

Wie heeft er belangstelling of weet er een mogelijkheid? Zodat dit stuk hedendaagse hightech cultuur niet verloren gaat!

Mick Eekhout
Ontwerper van de Glazen Muziekzaal met Kees Spanjers
(Zaanen Spanjers Architecten)

Contact

Deel deze pagina