LocHal wint prijs “World Building of the Year”

Tijdens het World Architecture festival is de LocHal in Tilburg uitgeroepen tot het beste gebouw van de wereld. Het gebouw werd ontworpen door Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau en Petra Blaisse.

Sinds een jaar is de voormalige fabriekshal (waar tot 2010 locomotieven gebouwd en gerepareerd werden) in gebruik genomen als ‘werkplaats van de 21e eeuw’. Op deze plek komt alles en iedereen samen: leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, ontmoeten en vergaderen, creëren en innoveren, exposeren en presenteren.

De jury prijst de radicale transformatie van industrieel pand naar maatschappelijk gebouw, met behoud van het industriële karakter. In het ontwerp wisselen ruimtes met uiteenlopende functies elkaar af. Bij de transformatie van de LocHal speelden hergebruik en herbestemming een grote rol.

In dat licht was het de Glazen Zaal perfecte nieuwe bestemming in de LocHal. Deze zaal werd oorspronkelijk gebouwd in 1990 in de Beurs van Berlage voor het Nederlands Filharmonisch Orkest, naar ontwerp van architect Pieter Zaanen en constructief ontwerper Mick Eekhout, oprichter van Octatube.

De zaal was de eerste constructieve glastoepassing in Nederland en werd zo ontworpen dat het zonder beschadigingen kon worden op- en afgebouwd.In 2014 werd De Glazen Zaal afgebouwd in Amsterdam toen het orkest vertrok. Er werd een oproep gedaan om een geschikte nieuwe bestemming te vinden. Uiteindelijk kocht de Gemeente Tilburg de Glazen Zaal voor het symbolische bedrag van 1 euro en voegde het toe aan het programma van eisen voor de architecten van de LocHal. De heropbouw in de LocHal in 2018 werd verzorgd door Octatube Services. Een mooi voorbeeld van circulariteit in de bouw, prachtig ingepast in dit transformatieproject waarin erfgoed met aandacht herbestemd wordt.Nu de Glazen Zaal een thuis heeft gevonden in de LocHal, lijkt het alsof hij er altijd heeft gehoord. De zaal, met uitstekende akoestische kwaliteiten, wordt vanuit Seats2Meet verhuurd voor diverse evenementen.

De “World Building of the Year” is een fantastische kroon op dit bijzondere project, waar we als Octatube met trots een onderdeel van uit maken.

Fotografie: Stijn Bollaert voor Civic Architecten & Thea van den Heuvel

Contact

Deel deze pagina