Passage Tilburg

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

In Tilburg vinden een aantal grootschalige ingrepen plaats om de binnenstad aantrekkelijker te maken.
Eén van deze ingrepen is een nieuwe verbinding tussen de Heuvelstraat en het Pieter Vreedeplein. Octatube was nauw betrokken bij het ontwerp en de realisatie van de spectaculaire nieuwe winkelpassage met een golvend dak. 

De golvende overkapping is 55 meter lang en bestaat uit een ruitvormig grid van stalen strips waarop getordeerde glaspanelen zijn bevestigd. De passagekap bevindt zich ruim 9 meter boven het maaiveld, en zweeft ook een klein stukje boven de naastgelegen bebouwing. Aan de pleinzijde gaat de overkapping over in een grote luifel met een meer gesloten uiterlijk van aluminium beplating en een aantal kleine daklichten.

Slimme oplossingen
Nieuw aan dit ontwerp zijn de verbindingen tussen de montageframes die de overkapping vormen. De koppelingen hebben wij zelf ontworpen en hierdoor zijn er geen bouten in het zicht en hoeft er niet te worden gelast op de bouwplaats. Dit is kenmerkend voor de werkwijze van Octatube. De custom details zijn niet alleen constructief ontworpen, maar overleggen ook met de architect en vertalen deze wensen. Daarnaast is er  zoveel mogelijk prefabricatie gedaan in onze fabriek zodat er op de bouwlocatie vlot en efficiënt gemonteerd kon worden. 

De uitdaging
De overkapping is ontworpen door architectenbureau Rijnboutt, dat als architectenbureau ook verantwoordelijk is voor de transformatie van het voormalige V&D pand waar inmiddels Huson’s Bay warenhuis is gevestigd. Rijnboutt heeft Octatube uitgedaagd de grenzen op te zoeken van het koud torderen van de glaspanelen, om het dak zoveel mogelijk te laten golven. Constructief gezien was de onderhoudsbelasting hierbij een extra complicerende factor. Het golvende dak is namelijk beloopbaar voor onderhoud. Octatube heeft aan het begin van het project ontwerp workshops georganiseerd om goede afstemming tussen de architect, de opdrachtgever en de hoofdaannemer te hebben.

Quote van Bonnie Snoek, senior projectcoördinator bij Rijnboutt:
“Wat opvalt in de samenwerking met Octatube is dat ze goed zijn in het engineeren van ingewikkelde constructies. Octatube bereidt alles tot in de puntjes voor en er wordt met veel passie en plezier aan projecten gewerkt. Zo werken wij zelf ook en dat bevordert onze samenwerking. Het Rijnboutt team heeft in Delft de werkplaats van Octatube bezocht. Naast het engineren kan Octatube de bedachte oplossingen ook in de praktijk testen in hun eigen werkplaats. Dit is een grote meerwaarde. Ze hebben op deze manier een slimme oplossing gevonden voor een belangrijk detail van het ontwerp. De knoopverbindingen tussen de verschillende dakdelen zijn zo ingenieus ontworpen dat de stalen bevestiging niet zichtbaar is. Dit komt het overall design zeer ten goede en daar zijn wij bij Rijnboutt natuurlijk erg blij mee!”


Realisatie
Het eerste deel van de overkapping is opgeleverd in september 2017. Toen was de feestelijke opening van de nieuwe passage. Begin 2018, na de feestdagen, is er een start gemaakt met de rest van de werkzaamheden. In april 2018 is de rest van het project opgeleverd en zijn er nieuwe stedelijke verbindingen gelegd, woningen toegevoegd en bestaande grote gebouwen getransformeerd. De Tilburgse binnenstad is nu nog aantrekkelijker geworden voor haar bewoners en bezoekers.

(renders: Rijnboutt ©) 

Factsheet Contact

Deel deze pagina