Hotel van Oranje

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Dak

Het toonaangevende vijfsterrenhotel aan de Koningin Wilhelmina Boulevard in Noordwijk aan Zee ondergaat een grootschalige renovatie. Hotel van Oranje is de afgelopen 40 jaar uitgegroeid tot een icoon en wordt nu van top tot teen en tot in detail onderhanden genomen. Het krijgt twee extra etages en de gevel krijgt met verdiepingshoge ramen met schuifdeuren naar een Frans balkon een totaal nieuwe uitstraling. Een beeldbepalende nieuwe toren biedt panoramisch uitzicht over de boulevard, het strand en de zee en wordt afgetopt met het prachtige kroonstuk van deze metamorfose: een elegante, transparante glazen koepel.

Octatube maakt deze bolvormige glazen koepel met een diameter van 12 meter en hoogte 6 meter. De koepel overdekt het sky-restaurant. Vanuit het restaurant kunnen gasten met een trap naar een klein bordes in de koepel. De verlichting in de koepel integreren we in de staalconstructie.

Hoge windlasten, geen spatkrachten
De plek  direct aan zee zorgt voor hoge windlasten. Toch zorgen we ervoor dat de verbindingen met de omringende bebouwing ademen. Ofwel: de verbindingen dragen geen spatkrachten over.  Dit gecombineerd met de vraag naar hoge transparantie vormt een interessante uitdaging bij de realisatie van deze koepel. We passen onze kennis en ervaring opgedaan in andere projecten (zoals Shell C30 en AFAS Experience Centre) hier toe.

Molenwieken
We gebruiken triple glas, net zoals in de rest van het gebouw. Omdat dit glaspakket vrij dik is en de koepel een geknikte geometrie heeft, gaan de kitvoegen verder openstaan dan we gewend zijn. Dit is niet wenselijk voor de uitvoering en waterdichting. Daarom maken we het buitenblad van het glas aan de randen net wat groter dan de twee binnenpanelen, Dit heet molenwieken.

Hijsen
Het plan is om de staalconstructie van ongeveer 8 ton in zijn geheel op de grond in elkaar te zetten. Vervolgens hijsen we de koepelconstructie in één hijsactie op de toren. Dan plaatsen we de glas panelen erop en kitten we de koepel af. Voor een aantal montageacties zullen we abseilend te werk moeten gaan.

Bouw
We starten met bouwen in februari 2023.

Hoofdaannemer: De Lang Van der Plas
Bouwbegeleiding: KW Bouwkundig Bureau

Factsheet Contact

Deel deze pagina