Bus Interchange Liffey Valley

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Luifel/Droogloop

Droog en beschut de bus uit en vervolgens het winkelcentrum in. Van deze luxe kunnen Dublinners genieten dankzij een nieuw busknooppunt op slechts enkele meters van de ingang van Liffey Valley Shopping Centre. Het ontwerp van Henry J Lyons Architects is prachtig in zijn eenvoud en creëert met haar geïntegreerde groenvoorzieningen een aangename verblijfplaats voor mensen die onder de luifels van of naar de bus lopen of verblijven in een van de wachtruimtes. Octatube realiseert deze luifels en wachtruimtes.

Vloeiende lijnen
Het busknooppunt heeft twee aparte luifels; één waar de bussen stoppen en één droogloop voor voetgangers vanuit of naar het winkelcentrum. De luifels staan achter elkaar, maar worden gescheiden door een weg. Het is een vloeiend en organisch geheel; de luifels bewegen mee met de plaatsen waar de bussen stoppen.

Beide luifels hebben een brede stalen kern op kolommen met aan de zijden een uitkragende staalconstructie. Aan deze uitkragende constructie hangen horizontale glaspanelen structureel verlijmd aan (geanodiseerde) aluminium profielen. De glasopbouw van de luifel bestaat uit 6mm gelaagd low iron glas met een translucente tussenlaag. Verlichting van bovenaf zorgt voor een gelijkmatig lichtgevend glasoppervlak.

Groen
De luifel waar de bussen stoppen is ongeveer 130 meter lang. De centrale kern is deels open zodat er ruimte is voor plantenbakken en bomen. De staalconstructie van de kern is daar volledig bekleed met aluminium gezette gevelbeplating. Op andere plekken is de kern aan de bovenkant gesloten. Een verlaagd plafond van aluminium beplating hangt aan de staalconstructie. Op het dak ligt begroeiing. De drie wachtruimtes bevinden zich in deze dichte delen en bieden beschutting tegen wind en regen dankzij het verticale glas tussen de betonnen onderconstructie en het plafond. Dit glas is opgebouwd uit 12 mm gelaagd glas met een SGP-tussenlaag.

De kleinere luifel voor voetgangers heeft vrijwel dezelfde detaillering. De 25 meter lange luifel is aan de bovenzijde volledig gesloten met aluminium plafondbekleding en een groendak.

Mock-ups
Na de uitwerking van de principedetails hebben we mock-ups van de luifel gemaakt. Het volledig geïntegreerde ontwerp hebben we uitgewerkt in 3D. Het bevat onder andere de zichtbare staalconstructie, horizontaal luifelglas, structurele afdichting, aluminium gezette gevel beplating, verticaal wachtruimte glas, groendak, valbeveiligingsysteem, roestvijstalen banken en de integratie van kabels en verlichting. Dit alles is gecombineerd met het organische ontwerp van de luifels.

In onze werkplaats hebben we de volledige staalconstructie gemaakt en het glas structureel verlijmd. Ook hebben we de hemelwaterafvoer voor in de constructie voorbereid vóórdat deze op transport ging naar de bouwplaats.

Factsheet Contact

Deel deze pagina