EMC Onderwijscentrum

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Gevel

Zigzag gevels met 11 meter hoge vrije overspanningen zonder gevelkolommen

Traditioneel wordt glas alleen als wind- en waterkering toegepast. In de zigzag gevels van het EMC Onderwijscentrum (Claus en Kaan Architecten) is het glas ook als constructief element toegepast waardoor gevelkolommen overbodig zijn geworden.
Door de gevel in een zigzag vorm met hoeken van 90° op te bouwen, ontstaat een constructieve diepte van 650mm. Dit betekende dat de staalconstructie terug kon worden gebracht tot enkel staven die volledig wegvallen in de voegen van het isolatieglas. Door het glas in de stalen kaders te passen, vormt het systeem een stijf geheel. Daarmee is het isolatieglas ook een constructieve schijf waarin grote drukspanning optreedt en dat er voor zorgt dat de stalen staven vooral op trek worden belast. Het staal wordt op druk gestabiliseerd door het glas (tegen knik).

De detaillering van het systeem is zeer ver geoptimaliseerd. In de ontwikkeling van dit nieuwe gevelsysteem staan de lichtheid, transparantie en veiligheid centraal. Ook in de uitvoering is het gelukt om zonder complicerende randvoorwaarden aan het bouwkundig werk 2 gevels te realiseren (49 en 58 meter lang). Boven de gevel is een 76 meter lange vrije overspanning die onder invloed van de variabele belastingen 12 centimeter vrij op en neer kan bewegen boven de gevel.

Behalve de zigzag gevels zijn ook ruim 300 vierkante meter brandwerende binnenpuien gerealiseerd en meer dan 300 meter glazen balustrades.

Factsheet Contact

Deel deze pagina