Vliegveld Valencia

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Gevel

In 2006 heeft Octatube voor het vliegveld van Valencia 4000 vierkante meter glazen buitengevel, 1500 vierkante meter glazen binnengevel en 2000 vierkante meter luifeloppervlak ontwikkeld en gerealiseerd. De sculpturale terminal heeft een complexe 3-dimensionale geometrie die de randaansluitingen tussen het glas en het betonnen schaaldak bepaalt.
Er zijn relatief grote glaspanelen toegepast van 4000 bij 2000 milimeter. Vanwege de zonnige locatie is al het glas voorzien van een zon- en warmtewerende coating.
De krachtenafdracht van de glaspanelen tussen de betonnen kolommen vindt plaats door middel van vlindervormige roestvrijstalen afspanningen.

Nadat in 2006 de eerste fase van het nieuwe vliegveld van Valencia is opgeleverd heeft Octatube ook de uitbreiding gerealiseerd. Deze tweede fase bestaat uit 370m² structurele beglazing. Het gaat om een horizontaal afgespannen vliesgevel die gesegmenteerd is. De hoogte van deze gevel varieert tussen de 11 en 17 meter. Octatube heeft een speciale dilatatie ontworpen voor de glasgevel. Daarnaast is in plaats van een horizontale drukstang een verticale veer toegepast die de vervormingen kan opnemen.
Na een half jaar engineering is deze tweede terminal van het vliegveld Manises in slechts vijf maanden gebouwd, en in het najaar van 2011 ook in gebruik genomen.

Factsheet Contact

Deel deze pagina