Moreelsebrug

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas, Staal
Toepassing
Balustrade

Panelen van helder glas die doorlopen tot aan het brugdek, een strakke aluminium handrail aan de bovenkant en op regelmatige afstand verticale balusters. De balustrades die Octatube gerealiseerd heeft voor de Moreelseburg in Utrecht zien er niet bepaald ingewikkeld uit. Maar er is meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

De Moreelsebrug overspant de sporen van Utrecht Centraal Station en geeft fietsers en voetgangers de mogelijkheid om het stationsgebied gemakkelijk over te steken. De brug is 312 meter lang en 10 meter breed. De constructie bestaat uit twaalf V-vormige kolommen die de brugdelen ondersteunen. In ontwerp van cepezed stond slankheid centraal. Ook voor de balustrades was dat een belangrijk uitgangspunt. De balustrade bestaat uit ranke stalen balusters en een aluminium handrail.

Geëxtrudeerde handrail

De handrail heeft meerdere functies: het is tegelijk een constructieve barrière, een bevestigingsprofiel voor de glazen panelen en een verlichtingsarmatuur. Daarom hebben we een speciaal geextrudeerd aluminium profiel ontwikkeld. Extruderen is een techniek waarbij metaal door verhitting vervormbaar gemaakt wordt om het vervolgens door een mal te persen zodat het zijn gewenste vorm krijgt. Om de handrail perfect te laten passen op de kromming van de brug hebben we deze op de bouwplaats gebogen.

Op een klein onderdeel zijn we afgeweken van het oorspronkelijke ontwerp voor de handrail. Daarin was de bovenzijde helemaal vlak, maar we ontdekten dat de vinnen onder de handrail het oppervlak dan een beetje bobbelig zouden maken. Door de handrail zelf een licht gebogen vorm te geven, kon dit probleem worden opgelost.

Subtiele verlichting

Ook is er verlichting in de balustrade opgenomen als onderdeel van een integraal lichtontwerp voor de hele brug. De doorlopende flexibele ledlijn volgt de kromming van de brug en maakt het gebruik van lichtmasten overbodig. De voelding van de lichtlijnen hebben we onzichtbaar weggewerkt in de speciaal voor dit doel ontwikkelde dubbele balusters. Hierdoor blijft het beeld visueel rustig.

Dilataties

De glaspanelen zijn niet achter maar voor de balusters bevestigd zodat je vanaf de buitenkant alleen het glas ziet. Een brug van 300 meter moet op regelmatige afstanden zijn voorzien van dilataties die het krimpen en uitzetten door temperatuurschommeling op te vangen. Dat geldt ook voor de balustrades . Ze zijn te herkennen aan de plekken waar twee balusters op korte afstand naast elkaar staan.

Montage

We hebben de ruim 1 kilometer aan balustrades in slechts een paar dagen geplaatst op de brugdelen voordat deze op hun plek werden gehesen. Het was absoluut noodzakelijk dat het allemaal precies paste. Dat kon alleen door de hoge mate van prefabricage waarbij we alles precies op maat hebben gemaakt.

Onderhoud

We hebben de glaspanelen niet achter maar vóór de balusters gemonteerd, zodat van buitenaf alleen het glas zichtbaar is. Na oplevering van de brug kunnen onderhoudswerkzaamheden alleen vanaf de brug zelf worden uitgevoerd. In het ontwerp is hiermee rekening gehouden: als een glaspaneel vervangen moet worden, kan dit van binnenuit gebeuren.

Factsheet Contact

Deel deze pagina