Victoria and Albert Museum Exhibition Road

Het Exhibition Road Building Project van het Victoria and Albert Museum (V&A) zal een relatie tot stand brengen tussen het Museum en de straat door het creëren van een fysieke doorgang en een nieuwe entree die momenteel nog niet bestaat. Het definitieve ontwerp is opgetekend door Amanda Levete Architects (AL_A) en wordt gekenmerkt door een subtiel evenwicht tussen erfgoed en toegankelijkheid.De aanvullende museumingang zal een buitenkamer zijn die aan alle vier de zijden wordt begrensd door belangrijke architectonische gevels. Het zal een plek zijn voor het afhalen van een kop koffie, een drankje na werktijd, een ruimte voor grote installaties en evenementen, maar bovenal een ruimte die bedoeld is om te worden toegeëigend door het publiek.

De afdaling naar de nieuwe galerij onder het maaiveld is verwezenlijkt als een belangrijk onderdeel van de routing. De weg is verweven met de plattegrond van het Museum en omkadert het uitzicht op fraaie gevels die anders niet als zodanig te zien zouden zijn geweest. Bezoekers worden naar beneden getrokken door steeds minder daglicht, totdat de bodem is bereikt. Daar verschijnt door de beglaasde ‘Oculus’ een dramatische oase van daglicht, haast magisch zo diep onder de grond.In opdracht van Wates Construction heeft Octatube de rol van glasspecialist op zich genomen. Hierbij maakt het deel uit van een sterk team dat is toegewijd om de uitzonderlijk hoge standaard van het project te realiseren. Octatube neemt het ontwerp, de engineering, productie en montage op zich van de structurele glasconstructies die bestaan uit verschillende onderdelen:

Het Oculus Daklicht
Deze constructie is uit de binnenplaats gehouwen en ziet uit naar een nieuwe galerij beneden. AL_A heeft dit ontwerp opgevat alsof het een lege museumvitrine betreft. Je kijkt door dit glas in de vitrine, die eigenlijk de draagconstructie van de ondergrondse ruimte onthuld, gematerialiseerd door een gevouwen stalen plaat. Om de Oculus bevindt zich een complexe dubbelgekromde RVS balustrade met een spiegelgepolijste binnenzijde en een geparelstraalde buitenzijde. In de ontwerpfase heeft Octatube een 1:1 prototype van de Oculus gerealiseerd.Het daklicht boven de Trap
Dit daklicht wordt gekenmerkt door dubbelglas panelen die gedragen worden door gelamineerde low-iron glazen liggers die variëren in hoogte.

De Café Gevels en Winkelpuien en Deuren
De volledig glazen gevels en het volledig glazen daklicht volgen de complexe geometrie van het gebouw waarin het café en de museumshop zijn gehuisvest. De transparante onderdelen van deze gebouwschil contrasteren met de keramische (porseleinen) tegels van zowel het plein als de dakbedekking.Hieronder is een video te zien waarin Amande Levete meer vertelt over het ontwerp voor het Exhibition Road Building Project. Op de website van het Victoria and Albert Museum is ook veel informatie te vinden over het project.De bouw van het project is al begonnen en de oplevering staat gepland voor het einde van 2016.

Contact

Deel deze pagina