Triodos Bank

Architect
Opdrachtgever
Jaar
Locatie
Materiaal
Glas
Toepassing
Gevel

In Driebergen staat het toonbeeld van duurzaam bouwen. In opdracht van Triodos Bank en projectontwikkelaar EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate) is, op Landgoed De Reehorst, het nieuwe kantoor voor de Triodos Bank gebouwd. Met het nieuwe kantoor leggen Triodos Bank en EDGE de lat qua duurzaamheid en kwaliteit extreem hoog. De unieke glazen gevel is de blikvanger van het project en door het gebruik van meerdere materialen, is het een uitdagend project. Octatube heeft als ervaren gevelspecialist deze duurzame gevel gerealiseerd in opdracht van hoofdaannemer J.P. van Eesteren.

Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel bestaande uit 1.280 glaspanelen (gemiddeld weegt een paneel ca. 200 kg).

Sander Persoon, projectorganisator bij J.P. van Eesteren: “Doordat we bouwen met een combinatie van een houten constructie en stalen gevelelementen, is maatvoering extreem belangrijk én complex. Gelukkig trekken we op dit project als J.P. van Eesteren echt samen op met Octatube. Want bij innovatieve projecten als dit loop je zeker tegen zaken aan. En die wil je samen oplossen.”

Transparante gevel
Duurzaamheidsarchitect Thomas Rau ontwierp de transparante gevel om optimaal zicht te hebben binnen het gebouw en op de natuur rondom. 

Corine Dikkers, projectleider vanuit Octatube: “Die transparantie wordt bereikt door te werken met glaspanelen, die zo sterk zijn dat ze zonder kozijn een grote overspanning kunnen maken. Voor een maximale isolatiewaarde en om de duurzaamheidsambitie te halen, zijn het triple glass panelen die - voor maximale transparantie - voor het overgrote deel geen achter constructie hebben. Het glas staat direct op de staalconstructie.”

Het betreft een zelfdragende glasgevel die via een staalconstructie koppelt met de houten vloerconstructie. Octatube en J.P. van Eesteren wekte in de engineeringsfase dan ook nauw met elkaar samen. 

Corine: “Het glas is een zeldzaam beeldbepalend element op dit project. Het was al snel duidelijk dat de Britse glasdivisie van Guardian Industries, specialist in grootformaat float basisglas, de glaspanelen zou leveren. Zij leveren de 6x3 meter grote panelen. Maar dan zijn er nog heel wat keuzes te maken om een optimum te bereiken qua zonwering, doorzicht en esthetiek. Gelukkig konden we redelijk uitgebreid de tijd nemen om met behulp van samples de architect en opdrachtgever mee te nemen in de verschillende keuze-opties, om zo uiteindelijk een keuze te kunnen maken op basis van realistische voorbeelden. Die keuzes hebben we gevat in een life-size mockup met 99% van de details. Dat geeft een echt goed beeld van de prestaties van het glas op alle gebieden.”

BREEAM Outstanding
BREEAM is hét instrument om integraal de duurzaamheid van nieuwe gebouwen, bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Met zijn houten constructie (uit PEFC-goedgekeurd hout), groene daken, WKO-installatie, hoge isolatiewaarde (RC-waarde is 6) en 3.300 m2 aan zonnepanelen op de overdekte parkeerplaatsen, behaalt het gebouw de hoogste BREEAM-NL-certificering: Outstanding. 

Sander: “De gevel speelt hierin een belangrijke rol dankzij het triple glas, de glascoating, maar ook het logistieke proces eromheen. De stalen frames van de staalbouwer, met de door Octatube voorgemonteerde aluminium extrusieprofielen, worden just-in-time aangeleverd op een wisseltrailer vanuit de fabriek in Ede, waar de prefabricage plaatsvindt.” 

Demontabel gebouw
Maar naast montage is demontage van de verschillende onderdelen van het pand net zo belangrijk. Al in het ontwerp is er rekening mee gehouden dat nagenoeg het hele gebouw op termijn gedemonteerd moet kunnen worden. Alle onderdelen en materialen worden geregistreerd in een Madaster-materialenpaspoort zodat ze altijd te identificeren zijn voor hergebruik. 

Corine: “In het geval van het glas wordt niet alleen geregistreerd waar de glaspanelen vandaan komen; het gaat veel verder. Het glas is traceerbaar tot op het silicaat, waarvan vastgelegd is waar het is gewonnen. En we houden rekening met het feit dat glas zelf door de tijd wel goed blijft, maar dat de hoeveelheid argon-gas in het isolatiepaneel met het verstrijken van de jaren zal teruglopen en hiermee ook een iets teruglopende isolatiewaarde tot gevolg zal hebben. Als de tijd komt dat dit gebouw, in deze vorm aan het eind van zijn levenscyclus is, kan het glas worden toegepast op een project waar isolatiewaarde wellicht wat minder kritisch is. Het zou mooi zijn als de ramen nog een tweede of misschien wel derde leven kunnen krijgen. Het is goed dat dankzij het materialenpaspoort goed vastligt welke materialen met welke eigenschappen dan allemaal beschikbaar komen.”

Circulaire gevel
Triodos Bank, Octatube en EDGE Technologies zoeken samen naar een manier om de gevel circulair te maken. Eén van de mogelijkheden is daarbij de gevel te verkopen aan een consortium van Triodos Bank en Octatube. Hoe het ook gaat lopen, de Triodos Bank heeft alle partijen uitgedaagd om het meest duurzame gebouw neer te zetten en heel bewust na te denken over alle onderdelen binnen het project. 

Oplevering
Het gebouw is door RAU architecten zo ontworpen dat het gebouw en de omringende natuur een harmonieus geheel vormen. Het gebouw vormt een inspirerende omgeving voor de medewerkers en bezoekers van het gebouw en landgoed. Overal bieden de transparante gevels de medewerkers en bezoekers een comfortabele plek en zicht op het landgoed rondom.

In september 2019 is het gebouw opgeleverd. 

Openbaar toegankelijk
Ben je benieuwd geworden naar het nieuwe hoofdkantoor van Triodos en zou je zelf een kijkje willen nemen? Dat kan! De begane grond van het kantoor is namenlijk openbaar toegankelijk. Wandel om het kantoor heen, drink een kopje koffie in het restaurant en ervaar dit voorbeeld van duurzaam bouwen van dichtbij. 

Foto's: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Factsheet Contact

Deel deze pagina